RPG: SpelvormHieronder zal een stukje volgen over de spelvorm op Mythica. Om te beginnen over rpg’s in het algemeen en vervolgens toegespits op de vorm waarin we op mythica de rpg’s spelen. Bij vragen kun je altijd pb’en of een topic starten in de
Helpdesk.
Een RPG in het algemeen is een Role Playing Game. Rpg’s bestaan er in vele soorten, Larpen (life action role play) is er bijvoorbeeld een vorm van maar WoW ook. En op dit forum wordt er een vorm van RPG’s gespeeld. Een RPG is altijd een spel waarbij je in de huid kruipt van een bepaald karakter en vanuit dat karakter het verhaal gaat beleven. Op dit forum gaat het op basis van geschreven posts, je beschrijft het verhaal dus door te vertellen wat je karakter (ookwel char of personage genoemd) ziet, hoort, doet, beleeft, denkt en dergelijke. Maar ook alleen maar wat jouw karakter doet en beleeft, je kunt niet schrijven wat een ander (gespeeld) karakter doet. Zoals je in het echte leven ook alleen kunt beslissen wat je zelf doet, maar niet kunt bepalen wat een ander doet.
De Rpg’sOp dit forum zie je een onderscheid in
Inloop RPG's,
Open RPG's en
Privé RPG's. De
Inloop RPG's zijn voor iedereen vrij toegankelijk en men kan er op elk gewenst instappen om mee te doen. Dit zijn ook prima RPG's voor beginnende spelers die willen leren RPG'en. De
Open RPG's zijn RPG’s men in het begin ook zo binnen kan wandelen, tot de Spelleider aangeeft dat er genoeg spelers zijn of dat het verhaal te ver gevorderd is om nieuwe spelers nog een plekje te kunnen geven. Bij
Privé RPG's wordt vooraf al besloten wie toestemming krijgt mee te doen, de rest van de spelers heeft dan dus pech. Let hierop bij het kiezen van een RPG om aan mee te doen en neem indien nodig of bij vragen contact op met de Spelleider.
Elk van de subfora onder deze verschillende soorten RPG’s is overigens een los verhaal en op geen enkele wijze verbonden met een van de andere verhalen. De setting kan onderling heel erg verschillen en ook de speelwijze kan lichte aanpassingen hebben. Om die reden is het dan ook zaak altijd het informatietopic per RPG waar je aan mee wilt doen/ mee doet goed door te lezen, daar staat namelijk alles in wat van belang is. Ook als je al aan het spelen bent, het kan altijd aangepast worden aan de stand van zaken op dat moment. Je kunt meedoen aan zoveel RPG’s als je wilt, als je het maar bij kunt houden. Het is natuurlijk wel de bedoeling dat je actief blijft, dat is immers wel zo aardig voor je schrijfgenoten. Daarnaast kun je beter goede en wat langere posts schrijven in één verhaal waar je je op concentreert, dan halfslachtige posts in vele verhalen omdat je de tijd/inspiratie niet meer hebt door de hoeveelheid om fatsoenlijk te posten.
De opbouw van een subfora zal overigens meestal de volgende opzet van topics hebben:
RPG: Naam RPG – Hier komt het verhaal
Naam RPG: Informatie – Hier komt alles wat van belang is om te weten voor je aan de RPG meedoet
Naam RPG: Karakters – Hier kun je je karakterkaarten posten
(Naam RPG: NPC's - Voor de karakterkaarten vn NPC's zover nodig)Naam RPG: OOC – Het OOC-gedeelte, voor vragen en opmerkingen over de RPG
Afwijkingen in de opbouw hebben te maken met hoe de Spelleider de RPG op wil zetten. Meestal spreekt het dan voor zich of legt de Spelleider uit waarom het zo opgebouwd is en niet via de standaard methode.
De KaraktersOm aan een RPG mee te doen moet je natuurlijk wel een karakter bedenken om mee te spelen. Als je aan meerdere RPG’s meedoet, zul je er meerdere moeten bedenken. Vanuit één spelersaccount kun je dus meerdere karakters beheren. Hoe deze karakters eruit zullen zien is deels afhankelijk van de setting waarin je speelt, in de middeleeuwen liepen er immers nog geen cyborgs rond, en deels afhankelijk van je eigen fantasie, als je immers een goede reden kunt bedenken waarom een cyborg in de middeleeuwen en in dat verhaal zou zijn en de Spelleider is het hier mee eens, dan zou het weer wel kunnen. Natuurlijk is dit een extreem voorbeeld en zal het niet voorkomen. Ook met minder fantasie kun je een personage verzinnen en mocht je er moeite mee hebben, dan kunnen we je altijd helpen. (Zie de knop P.M. hieronder).
Een goede steun is sowieso de karakterkaart, deze geeft al aan wat van belang is om van je karakter te weten. Het kan immer heel leuk zijn om te vertellen hoe je een clown hebt die bang is voor rode neuzen, als je verder de naam, leeftijd of het geslacht niet vermeld weet men er nog bijna niets over.
Een standaard karakterkaar zal er ongeveer zo uitzien:
Naam: Spreekt voor zich, voornaam is het belangrijkst, achternaam mogelijk, het gaat erom dat dit de naam is waarmee je karakter wordt aangesproken.Geslacht: Handig om te weten voor je tegenspelers, meesstal heb je de keuze tussen man en vrouw, in extreme gevallen zijn er natuurlijk uitzonderingen mogelijk.Leeftijd: De daadwerkelijke leeftijd van je karakter, mocht er een verschil zijn tussen de mentale en fysieke leeftijd, dan kun je dat vertellen. En ook is het handig bij vreemde rassen aan te geven wat de leeftijd voor het ras is en de leeftijd in mensenjaren.Uiterlijk: Denk aan: lengte, lichaamsbouw, kleur/vorm ogen/haar/huid, kledingstijl, eventuele andere opvallende kenmerken als littekens en dergelijke. Een plaatje kan handig zijn, maar is niet verplicht.Karakter:Hoe is jouw persoon ten opzichte van andere personages of hoe reageert hij/zij in situaties? Nieuwsgierig? Lief? Aardig? Gemeen? Verwend? Enzovoort…Denk eraan dat een realistisch karakter zowel positieve als negatieve eigenschappen heeft welke in balans met elkaar zijn. Iemand die heel goed kan leren, is fysiek bijvoorbeeld heel zwak. Achtergrond:In wat voor wereld/samenleving is je karakter opgegroeid? Heeft het bijzondere dingen meegemaakt die hem/haar erg verandert hebben? Hoe is de familie opgebouwd? Heeft hij/zij nog familie? Heeft hij/zij al een relatie? Of een relatie gehad? Wat doet hij/zij in het dagelijks leven? Maar bovenal: hoe is je personage in de RPG verzeild geraakt.Bijzonderheden:Vooral bij magische wezens van belang, wat houdt de magie precies in? Verder ook andere zaken die van belang zijn, maar niet onder andere kopjes vallen. Of achtergrondinformatie die gegeven moet worden over het ras en dergelijke. Simpelweg, zaken die van belang zijn maar nog niet vermeld. - Code:
-
[b]Naam:[/b]
[b]Leeftijd:[/b]
[b]Geslacht:[/b]
[b]Uiterlijk:[/b]
[b]Karakter:[/b]
[b]Achtergrond:[/b]
[b]Bijzonderheden:[/b]
En voor het plaatje:
- Code:
-
[img]Afbeeldingsurl[/img]
Of: [url=je link]Plaatje![/url]
- Spoiler:
Voorbeeld: De clown
Naam:Happy
Leeftijd:42
Geslacht:Man
Uiterlijk:Lange slungelige man met felblauwe ogen en vuurrrood haar, al kan dat ook een pruik zijn. Hij loopt altijd in een paar te grote schoenen, een zwarte bolhoed en een grote, roodgestippelde witte strik om zijn nek geknoopt. Zijn huid is wit (geschminkt) en hij heeft opvallende rode lippen en een roodgeschminkte neus. Boven zijn ogen zijn op zijn voorhoofd twee zwarte wenkbrauwen geschminkt en hij heeft een zonnetje op zijn linkerwang.
Nog een plaatje!Karakter: Hij is altijd vrolijk en goedlachts, maar niet de snuggerste, wat maakt dat hij makkelijk in de maling genomen kan worden. Al zal hij ook proberen anderen een poets te bakken of loer te draaien, vriendelijk, dat wel. Hij houdt erg van taarten, zolang ze maar niet in zijn gezicht terechtkomen. Doen ze dat wel, dan kan hij erg kwaad worden.
Achtergrond:Happy komt uit een normaal gezien en groeide ook op als een normale jongen tot hij besloot clown te willen worden. Hij deed er erg zijn best voor, ging zelfs naar een speciale school en werkt nu al geruime tijd in een circus, waar hij het gewoon gezellig heeft, maar niet veel bijzonders heeft beleefd.
Bijzonderheden: Happy heeft een opvallende angst voor rode neuzen, van plastic, schuim, papier, karton, geknutseld, getekend…Het maakt niet uit, hij is er als de dood voor. Zijn eigen geschminkte rode neus heeft hij echter geaccepteerd als oodzakelijk kwaad, anders werd hij niet toegelaten op de Academie voor de Semi- Serieuze Clown, waar hij wel heel graag naartoe wilde. De geschminkte neuzen is hij ondertussen wel gewend, al zal hij zich niet prettig voelen bij het zien ervan. Elke andere rode neus vermijd hij als de pest en als ze plotseling in zijn blikveld schieten, schiet hij drie meter de lucht in. Letterlijk. Zonder hulp van een kanon.
Het is overigens afhankelijk van de Spelleider hoeveel karakters je in een specifieke RPG mag hebben en ook wat je exact over dit karakter moet vertellen. Het bovenstaande is dan wel een standaard karakterkaart, de Spelleider kan er altijd aanpassingen aan maken en je vragen meer toe te voegen, of bepaalde zaken juist weg te laten. Je kunt er ook zelf voor kiezen nog niet alles los te laten over je karakter, zolang je het belangrijkste maar verteld en belangrijke maar verborgen zaken wel aan de Spelleider bekend maakt. Het kan immers leuk zijn zaken verborgen te houden voor je medespelers, maar als die zaken maken dat je karakter eigenlijk niet binnen de RPG past, zou dat jammer zijn. Je kunt over het algemeen sowieso pas beginnen met posten als de Spelleider heeft aangegeven dat je karakter goedgekeurd is en dus past binnen de RPG waaraan je mee wilt doen.
Verder bestaan er naast de karakters, ook wel Playable Characters, ofwel PC's, ook NPC's, Non Playable Characters. Afhankelijk van de Spelleider zijn dit karakters die gewoon (voor de schrijver) leesbare gevoelens en gedachtes hebben, geen gevoelens en gedachten van beschreven worden en alleen maar voor handelingen bestaan, of de ene NPC in het verhaal heeft het wel en de andere niet. Het gaat erom dat NPC's niemands persoonlijke karakter zijn en iederen er dus (behalve als de Spelleider anders bepaalt) gewoon over kan schrijven en mee kan spelen. Van deze karakters kunnen meestal ook de handelingen beschreven worden zonder dat de maker hier toestemming voor hoeft te geven. Mocht een NPC een langere tijd in de RPG rondzwerven dan is het handig hier ook een karakterkaart voor te maken. Wel mogelijk met een toevoeging:
Doodswens: Hier kun je aangeven op je NPC wel of niet gedood mag worden door andere spelers. - Code:
-
[b]Doodswens: [/b]
PC's zijn uiteraard enkel te doden als men er expliciet toestemming voor geeft als schrijvers, bij NPC's heeft iedereen het recht ze over de kling te jagen(als het een goede reden heeft) behalve als anders wordt aangegeven. Bovenstaande kan het dus aangeven.
Het VerhaalAls je je dan ingelezen hebt en een goedgekeurd karakter hebt, kun je beginnen met posten. Althans, als de Spelleider het verhaal geopend heeft. Het verhaal wordt gespeeld in één doorlopend topic. Niet per gebeurtenis een los topic dus, maar alles wat iedereen gedurende die RPG doet bij elkaar. Als het topic heel lang wordt zal het forum het automatisch splitsen in twee topics, je gaat dan gewoon verder in het nieuw ontstane topic. Zie dit alsof je één groot boek schrijft met elkaar. Reageer in het verhaaltopic met wat je (goedgekeurde) karakter ziet, voelt, denkt en beleeft en je schrijft al mee. Let er wel op dat je niet kan schrijven wat andere karakters doen tot de betreffende schrijver het beschreven heeft, of je toestemming geeft zijn/haar karakter iets te zien doen.
Wat je post staat vrij, zolang het maar binnen de setting en eventueel andere door de Spelleider aangegeven grenzen past. Zo kan het zijn dat je in je posts de wereld mee vormgeeft (beschrijf bijvoorbeeld het bos waar je doorheenn loopt en je bent er al mee bezig) of dat de keuzes van je karakter maken dat het verhaal een bepaalde kant uitgaat(natuurlijk ook afhankelijk van wat de andere karakters doen.) Hoe vrij je hierin bent zal door de Spelleider aangegeven worden. Waar nodig kan de Spelleider flink ingrijpen (door bijvoorbeeld een kasteel voor je te plaatsen gedurende je reis, of je te laten oppakken omdat je wat crimineels gedaan schijnt te hebben.)
Karakters in het verhaal hoeven zich overigens niet altijd op hetzelfde punt of moment te bevinden, soms kan er een paar uur verschil tussen zitten en een paar honderd meter afstand, soms enkele weken en kilometers. Houdt er wel rekening mee, dat als je elkaar tegenkomt alles klopt. Tijd skippen(van ochtend naar avond bijvoorbeeld zonder de gebeurtenissen in de middag te beschrijven) is meestal toegestaan. Hoe ver iedereen van elkaar af kan raken en hoeveel tijd je mag skippen, is afhankelijk van de Spelleider.
Hoe snel een verhaal loopt is natuurlijk afhankelijk van hoe snel de spelers posten. Met meer actieve spelers zal er sneller gepost worden dan met wat meer inactieve spelers. Hoewel activiteit ook niet alles is. Een goede dosis inspiratie is ook handig. Aan die inspiratie kun je elkaar ook helpen, door in je eigen post een ander veel te geven om te reageren zal die ander eerder ideeën hebben voor een post dan als iedereen maar stil blijft staan en niets doet. Teveel om op te reageren is ook niet handig, dat kan weer teveel lijnen open laten staan omdat het bijvoorbeeld niet meer logisch is te reageren op de eerste opmerking in een rij van tien of twintig.
In en OutWat je ook in gedachten moet houden is dat je als schrijver post voor een karakter. Het karakter is niet wie jij bent en weet dus ook niet alles wat jij weet. Wat je leest in het informatietopic hoeft (en is) meestal niet geheel bekend bij het karakter. Dit is een verschil tussen IC en OC zaken. IC betekent In Character, OC Out Character, ookwel OOC, Out Of Character genoemd. Ook als je buiten de RPG om met elkaar praat moet je rekening houden met deze IC – OC grens. Als iemand jou verteld over een complot wat hij/zij aan het smeden is, wordt dat verteld aan de schrijver, niet het karakter. Het karakter zal er binnen de RPG dus nog achter moeten komen. Ook als je dan ineens IC schrijft over het vermoeden van een complot, zonder aanleiding, heb je de grens overschreden. Zelfs al ontdek je het plot niet direct. Niet alleen buiten het verhaal om kun je de grens overschrijden, ook binnen het verhaal. Als je als schrijver leest hoe een karakter jouw personage stom vind, zonder dit ooit te uiten en jouw karakter weet het ineens en reageert ook als dusdanig, ben je verkeerd bezig.
OC is overigens ook de term voor als je je karakter iets laat doen wat je karakter normaal gesproken nooit laat doen en zo’n actie ook uit het niets laat komen. Bijvoorbeeld als de eerder beschreven clown ineens voor de lol in een badkuip gevuld met rode neuzen gaat zitten, dit gaat tegen zijn angst in en is dus behoorlijk OC. Mocht hij onder een betovering zitten, gedwongen worden of anderszins er een aanleiding of verklaring voor hebben dan is het natuurlijk wel IC. Een goede manier om te voorkomen OC te gaan is door voor jezelf te proberen te bedenken waarom je karakter een bepaalde keuze zou maken. Als het slechts is om de andere schrijvers te zieken en niet omwille van de eigenschappen van je karakter, dan is het geen goede keuze. Ook als je je karakter iets laat doen omdat jíj het als schrijver leuk vindt, maar je karakter geen enkele reden heeft dit te doen moet je oppassen.
Bij dit onderscheid hoort ook, al komt het minder voor, het IS en OS onderscheid. (De officiële termen kunnen anders zijn.) Dit is een onderscheid In Story en Out Story. Soms kan het immers leuk zijn om buiten het verhaal om met je karakter bezig te zijn, in (msn-)gesprek bijvoorbeeld, door samen met een andere schrijver een situatie te bedenken en je karakter hierop te laten reageren. Als deze situatie niet voorkomt in de RPG is het IS nooit gebeurd, het (msn)-gesprek was immers OS, als je vanuit het karakter schreef was het wel IC. OS-gesprekken kunnen echter ook handig zijn voor achtergrondzaken, eerdere ontmoetingen tussen karakters bijvoorbeeld. Pas als je ze IS in een flashback of herinnering beschrijft zijn ze IS ook daadwerkelijk gebeurd.
Je kunt ook IS een OC opmerking maken, over een voorgaande of je eigen post. Je post dan wel in het verhaal, maar niet vanuit je karakter. Dit kan zijn omdat je iets toe wilt voegen aan je eigen post, of een fout (verhaaltechnisch) wilt corrigeren van een voorgaande schrijver. Als je dit doet, maak dan duidelijk dat je OOC schrijft. Zover het kan graag de opmerkingen in het OOC-topic plaatsen.
De OOC’s heten dan ook zo omdat je buiten je karakter om post in de RPG (het geheel van het Subfoum is de RPG). Dit OOC gedeelte is dus ook OS, je kunt best bespreken wat je wilt laten gebeuren, het is niet gebeurd tot het in het verhaaltopic beschreven staat. Verder is de OOC gewoon handig voor opmerkingen of vragen over de RPG.
Mogelijke combinaties IC/OC en IS/OS zijn dus:
IS-IC : Het verhaal zelf, posten vanuit je karakter in het verhaal.
IS-OC: In het verhaal zelf, maar buiten je karakter om.
OS-IC: Buiten het verhaal om, vanuit je karakter.
OS-OC: Buiten het verhaal om, buiten je karakter om, maar wel over het verhaal of je karakter.
De Spelleider:De rode draad van elk verhaal is de Spelleider. Dit is de persoon die de setting heeft bedacht en dus ook het achtergrond verhaal. Hij/zij zal bepalen aan welke (aanvullende) regels je je moet houden binnen de RPG, of hij/zij de eigen inbreng (qua omgeving en gebeurtenissen) klein houdt, of heel vrij laat. De Spelleider bepaalt ook wie er mee mag doen (iedereen, of een kleine groep), welke karakters toegestaan zijn en tot wanneer men kan inschrijven.
Hij/zij is de persoon om het verhaal levend en interessant te houden, om jouw karakter bloot te stellen aan situaties en gevaren. Maar niet de persoon om te bepalen wat je karakter exact doet, dat doe je nog altijd zelf. De Spelleider is er immers om het spel/verhaal te leiden, niet om het te bepalen. In het laatste geval kon hij beter een boek schrijven met zijn idee. Iedere schrijver heef t zijn karakter op een bepaalde manier opgebouwd en dat bepaalt hoe de keuzes gemaakt worden, de Spelleider kan de keus niet voor je maken. Hij kan wel altijd en overal waar het nodig is ingrijpen.
Natuurlijk is het niet de bedoeling dat je constant tegen de ideeën van de Spelleider ingaat, meestal heeft een Spelleider een bepaalde bedoeling met wat hij/zij schrijft en als je constant dwarszit (ook naar beslissingen van andere spelers toe) loop je vanzelf een keer vast in het verhaal. Je hoeft natuurlijk nooit OC te gaan en de Spelleider(of welke andere speler dan ook) kan je daartoe niet dwingen. Er zullen altijd wel meerdere manieren zijn om op een situatie te reageren, de Spelleider kan je uiteraard wel dwingen een van die opties te kiezen, maar dan heb je dus nog een keus en is wat uiteindelijk gebeurt deels van jezelf(of beter gezegd je karakter) afhankelijk.
Terug naar het Spelleiderschap. Op Mythica krijgt iedereen de kans om Spelleider te zijn. Het enige wat je nodig hebt is een leuk idee voor een nieuwe RPG, een goede dosis inspiratie en de tijd om het uit te werken. Als je ideeën hebt post ze
hier en peil of mensen interesse hebben. Zo ja: laat het weten aan de admin en binnen de korte tijd zal er een plekje voor je zijn om je gang te gaan. Zo nee: helaas, maar wie weet verzin je later wat anders wat wel aanslaat.
Hoe je het aan wilt pakken is voor jezelf om te beslissen. Probeer het jezelf, zeker als je beginnend bent, niet te moeilijk te maken. De grens tussen hoe vrij je de spelers kunt laten of hoe streng je moet zijn is misschien even moeilijk te vinden, maar je zult er vanzelf gevoel voor krijgen. Houdt er wel rekening mee dat als je je spelers in het begin heel vrij laat, het moeilijk is er weer grip op te krijgen als je het toch strenger wilt en als je erg streng begint, het voor spelers vreemd kan zijn heel vrij te zijn. Het belangrijkste om te onthouden is dat je het spel
leidt en niet
bepaalt.Tot slot: hoewel het meeste wel hier gezegd is, is het slim om toch even
hier een kijkje te nemen.