Mythica
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

Mythica

Voor al je mythes en verhalen...:)
 
PortalPortal  IndexIndex  ZoekenZoeken  Laatste afbeeldingenLaatste afbeeldingen  RegistrerenRegistreren  InloggenInloggen  

 

 RPG Regels & Tips

Ga naar beneden 
2 plaatsers
AuteurBericht
Emena
Admin
Emena


Rang : Theeverslaafde kwetterelf
Aantal berichten : 2116
Registratiedatum : 04-03-11
Leeftijd : 31
Woonplaats : Roosendaal

RPG Regels & Tips Empty
BerichtOnderwerp: RPG Regels & Tips   RPG Regels & Tips Emptyzo maa 06, 2011 10:12 pm

Om het leuk te houden zullen er wel wat afspraken gemaakt moeten worden. Deze afspraken zullen hier in de vorm van regels gezet worden. Sommige regels zijn echter iets meer tips dan echt iets wat je moet doen. Als je besluit te rpg'en hier, ga ik ervan uit dat je het eens bent met de afspraken.

1. Je schrijft samen
Eigenlijk hetgeen wat het meest belangrijk is bij een rpg, je schrijft met zijn allen aan een verhaal. Ga dus andere niet dwingen een bepaalde actie te laten uitvoeren omdat jij wilt dat het verhaal zo loopt. Als die persoon het niet wilt, jammer dan, dan zul je maar wat anders moeten verzinnen. Verder heeft iedereen een even grote rol (voor zover mensen dat zelf willen), ga dus ook niet verwachten dat enkel je eigen karakter aanbeden mag worden, of vanaf moment één de hoofdpersoon is. Elk karakter is een hoofdpersoon. Is je karakter niet gelijk de belangrijkste, dan zal hij/zij hoogstwaarschijnlijk op een later punt meer invloed hebben op de loop van het verhaal. Het is gewoon de bedoeling dat je met elkaar (en met de spelleider) een balans vindt.

2. Prive rpg's vs Open Rpg's
Open RPG's zijn voor iedereen toegankelijk, zolang de spelleider niet gezegd heeft dat er geen nieuwe karakters meer bij mogen komen, ben je vrij er te beginnen met posten. Zolang je je maar houdt aan de gewoontes en regels die er in de wereld gelden. Als een rpg in de middeleeuwen speelt, kun je natuurlijk geen robot spelen. (Uitzonderingen door de spelleider vooraf bepaald daar gelaten.) Als de spelleider bepaalt dat er geen nieuwe karakters meer bij kunnen komen, betekent dit niet dat het ineens een Privé RPG is, het gaat om de vorm hoe de RPG gestart is. Karakterstops kunnen ingesteld worden omdat het verhaal bijvoorbeeld te ver gevorderd is om voor nieuwe karakters ruimte te bieden.
Een Privé RPG is een RPG die vanaf het begin af aan al alleen toegankelijk is voor een selecte groep spelers. Dit is geen vorm van buitensluiten, maar meer omdat de spelers graag een verhaal met zijn tweeën of drieën willen spelen, daar ze dat met elkaar hebben afgesproken. (Grotere groepen kan ook.) Sommige van deze RPG's zullen helemaal afgeschermd zijn van het publiek, anderen kunnen wel leesbaar zijn.

3. Spelleiders
Een spelleider kan beslissen bij de door hem/haar opgezette rpg extra regels toe te voegen. Beperkingen in raskeuze, een vaste postvolgorde bepalen of andere van dat soort zaken bijvoorbeeld. Zolang de regels passen binnen de algemene regels van Mythica is dit toegestaan. Als je als speler mee wilt doen aan een RPG zul je je dus ook aan die regels moeten houden. Een spelleider is in feite de "God" van de wereld die hij/zij creëert.
Het is echter niet de bedoeling dat de spelleider álles gaat bepalen binnen het verhaal. Als schrijver kun je nooit gedwongen worden een bepaalde handeling uit te voeren als dit tegen het karakter van je personage ingaat(zonder een goede reden dan). De spelleider kan niet bepalen hoe je dient te reageren op een bepaalde situatie. Dat is dan ook de reden waarom hij/zij altijd rekening moet houden met meerdere uitkomsten. Simpelweg is het zo dat de spelleider leidt en niet bepaalt, maar de speler moet ook gezag toekennen aan dit leiderschap. Smile

4. Geen Powerplay 1
Als er iets vervelend is, is dat als je gaat zeggen wat een ander doet, voor de schrijver het zelf heeft gezegd. Vaak kan het zijn dat je het zo niet bedoeld hebt, alleen dat je formulering wat te wensen overlaat. Er bestaat een verschil tussen: "Hij hield haar tegen." en "Hij stak zijn arm uit om haar tegen te houden." Bij het eerste kun je als schrijver van de "haar" weinig anders dan je personage tegen gehouden te laten worden. Bij de tweede heb je nog de keus of het lukt of niet. Meest makkelijke is dus om wel acties in te zetten, maar de uitkomst te laten bepalen door de ander.

5. Geen Powerplay 2
Het gaat een beetje samen met bovenstaande. Hier is het echter van de andere kant. De "haar" die altijd weet te ontwijken. Die alles kan. Die nooit gewond raakt. Ook erg vervelend. Zonder schrammetje uit een gevecht komen is zeldzaam, helemaal als je als eenling tegen een groep staat. Elk personage zal ooit eens een keer een wond oplopen, gevangen genomen worden, een mislukt plan hebben, of buiten adem zijn. Ook het jouwe dus. Om het makkelijker te maken kun je voor jezelf grenzen stellen/ gevolgen maken. Een persoontje met visioenen raakt kan bijvoorbeeld enorm uitgeput raken als hij/zij een visioen krijgt.

6. Geen Godmodding
Je kunt niet weten wat iemand aan de andere kant van het land doet, buiten gehoorafstand zegt of denkt. Je kunt dus ook niet weten wat iemand gaat doen, voor het uit zijn handelingen gebleken is, of voor het gezegd is tegen je personage. Natuurlijk kan je personage vermoedens hebben, maar het zal niets zeker weten. Zelfs visioenen helpen je personage niet altijd. Over visioenen gesproken: laat ze of gaan over je eigen personage(s)/ npc's of bespreek met de betreffende schrijver of het kan als je je persoontje visioenen over een ander wilt laten hebben. In ieder geval is een een groot verschil tussen wat de speler weet en wat het karakter weet. Als je karakter ineens iets weet wat nooit IC (In Character) ter sprake is gekomen ben je ook bezig met godmodding, zeker als dit buiten de rpg om (O(o)C dus, Out of Charaxter) besproken is.

7. Liever round dan flat.
Dit is een zekere terminologie. Een flat character is meer een typetje, een round een echt persoon. Een round karakter is een persoon met goede en slechte kanten, een verleden, een doel, een angst en dat soort dingen. Er is een karaktersheet welke te gebruiken is bij het aanmaken van een karakter, gebruik deze aub. Niet dat je gelijk alles hoeft te zeggen over je karakter, je mag geheimen hebben. Dit karaktersheet kan per spel aangepast worden door de spelleider, het door de spelleider geplaatste sheet om in te vullen gaat altijd voor het algemene karaktersheet.

8.Vermijd Mary Sue!
Niet is er zo irritant als een tegenspeler hebben die lijdt aan het barbiesyndroom(ik ben een olympisch zwemster van adellijke afkomst en in mijn vrije tijd ben ik dierenarts) die daarnaast (als het voorgaande op zichzelf niet erg genoeg is) alle talen spreekt, superknap is, door iedereen aanbeden wordt en constant fouten maakt, maar er niemand is die het erg schijnt te vinden. Zo'n karakter bij wie alles altijd maar goed gaat, noemt men een Mary Sue, of Gary Stu in de mannelijke variant.
Maar niet alleen het perfecte meisje is een Mary Sue, ook het meisje dat te vondeling is gelegd bij een stel pleegouders wat haar altijd mishandeld heeft, waarna ze op jonge leeftijd gestorven zijn om haar aan de gemeenschap over te dragen die haar heeft uitgestoten en....Je snapt het al, de ongelukkige variant. Maar wel de persoon om wie het hele verhaal draait en uiteindelijk alles zal krijgen wat ze wil...
In je eigen leven heb je ook niet alles wat je wil hebben en gaan er dingen goed naast dat er dingen flink mis kunnen gaan. De meest basale beschrijving van een Mary Sue is overigens: 'Een personage wat zo perfect is dat het irriteeert.' Dat laatste geeft precies aan waarom het in een RPG -setting niet wenselijk is. Een beetje Sue mag, teveel kan er toe leiden dat niemand meer met je wil schrijven. Sowieso moet je er rekening mee houden dat in een RPG iedereen een even grote rol heeft, dus jouw karakter kan nooit het middelpunt zijn, hoe stralend ze (of hij) ook is. Zie het bericht hierna voor een uitgebreidere beschrijving.

9. Fan-fiction, clichés en originaliteit.
Fan-fiction zijn fictieve verhalen welke zijn gebaseerd op al bestaande boeken/films/series of andere vormen waarin een verhaal gepresenteerd kan zijn. Fan-fictie is hier niet verboden, maar probeer wel altijd te vermelden waar je wereld/karakter origineel vandaan komt. Ook op internet bestaat er iets als auteursrecht en daar wil ik graag rekening mee houden, ga dan ook niet iets als zelfverzonnen presenteren ookal heb je het duidelijk van een ander.
Natuurlijk kan het voorkomen dat je dénkt wat nieuws verzonnen te hebben en het blijkt uiteindelijk toch al te bestaan, dat kan iedereen overkomen en is niet erg. Niemand kan continue met nieuwe ideeën op de proppen komen. Zo kan het makkelijk voorkomen dat er hier en daar in een rpg zich een situatie voorkomt die wel heel bekend voordoet. Zoals een prinses in nood die gered dient te worden, een cliché noemen we dat. Dit soort situaties kunnen beter vermeden worden, maar ze zijn niet verboden. Ze kunnen immers heel leuk zijn als je er een eigen draai aan geeft. (Denkt bijvoorbeeld aan een situatie waarin doornroosje haar prins een klap in het gezicht geeft omdat ze net zo lekker lag te slapen en niet gewekt wilde worden.)
Originaliteit is altijd interessanter, maar terugvallen in oudere patronen is zeker niet verboden. Net als in alles bij het schrijven dien je hier gewoon de juiste balans in te vinden, zelf, want uiteindelijk ben jij de persoon die ermee zal werken.

10. Gekoppeld, en dan?
Het is gebruikelijk dat als de karakters bekend zijn je al voor het verhaal begint met elkaar overlegt wie vrienden gaan worden, of stelletjes. (Dit geldt dus niet voor zij wie al in de karakterbeschrijving hebben staan bevriend/familie te zijn.) Maar goed, als je dus bepaald hebt dat het gaat gebeuren, betekent het nog niet dat de personages het ook zijn. Het kan soms wel even duren, en in die tijd kan van alles gebeuren. Vooral bij koppeltjes: wordt niet kwaad als de ander eerst nog even een flirt heeft. Koppeltjes hoeven ook niet voor eeuwig te zijn, poppetjes kunnen doodgaan, de ander kan dan best verdergaan met zijn/haar leven.

11. Liefdeszaken
Koppels willen nog wel eens wat met elkaar uitvoeren...Zolang het niet te expliciet gezegd wordt mag er best over geschreven worden. Hou er wel rekening mee dat het verhaal verder gaat dan slechts een stelletje en hun avontuurtjes met elkaar. Boeketreeksniveau kan leuk zijn, maar niet heel de rpg lang. Hetzelfde geldt voor soapavonturen: het verhaal gaat verder dan alleen de onderlinge relaties.

12. Het is maar een personage
Wat een personage zegt hoeft niet te zijn wat de schrijver denkt. Niet over algemene zaken, niet over andere karakters. Wat een ander over een personage zegt hoeft ook niet te zijn wat hij/zij over jou denkt. Ga daar dus ook geen ruzie over maken.

13. Fouten maakt iedereen
Als er een probleem is/ je merkt dat iemand een regel overtreedt, bespreek het dan eerst met die persoon voor je naar de spelleider stapt, of IC heel overdreven gaat reageren. Komt wat vriendelijker over Smile. Ook echt bespreken graag en niet slechts beschuldigen. Het maakt niet uit dat iemand artikel zoveel van wetboek nummer zus overtreedt, maar om wat er gedaan is en wáárom jij hebt dat dit liever niet weer gebeurt. Probeer het vriendelijk over te laten komen, vergissingen maken is menselijk. Soms heeft iemand het niet door iets fout gedaan te hebben. Hoe heftiger je erop reageert, hoe slechter de boodschap over zal komen.

14. Aanpassingen
Gepost is gepost, maar soms kan het zijn dat het toch niet naar je zin is. Zolang het geen gevolgen heeft voor de reactie van de persoon na je, ben je vrij om aan te passen zoals je wilt. Als de ander ook moet veranderen wat zijn personage doet en zegt, zul je eerst moeten overleggen. Gedachten, gevoelsbelevingen en dergelijke zijn dus vrij aan te passen, gesproken zinnen en handelingen nadat er al een reactie op geweest is, enkel in overleg.

15. Niemand kan zomaar verdwijnen - Een tegenspeler
Als je met meerdere mensen een scene schrijft, houdt daar dan rekening mee. De een schrijft nu eenmaal sneller dan de ander, als iemand wat langzamer schrijft, probeer die persoon dan wel de kans te gunnen te reageren. Ga hem/haar niet (expres) negeren of vergeten omdat het te langzaam zou gaan. Wacht, geduld is nu eenmaal een schone zaak, en stuur desnoods een pb, iedereen kan immers wel eens vergeten dat hij/zij aan de beurt is. Ga niet zomaar uit de scene weg, als het je allemaal te lang duurt. In ernstige gevallen van afwezigheid kan de spelleider ingrijpen en spelers het recht geven door te posten.

16. Niemand kan zomaar verdwijnen - Ook jijzelf niet.
Wat als je geen zin meer hebt, op vakantie gaat of iets anders waardoor je verwacht langere tijd niet meer aan de rpg te kunnen werken?
Als je verwacht terug te komen, probeer dan IC een oplossing te zoeken voor je afwezigheid. Schrijf jezelf bijvoorbeeld uit de scène, of geef een ander de toestemming tijdelijk jouw karakter over te nemen. Zo kan het verhaal immers doorgaan, zonder dat iemand het al dan niet expres ophoudt.
Verwacht je niet meer terug te komen? Draag je personage dan over aan een ander, of schrijf hem/haar uit het verhaal. Zorg er het liefst voor dat je ook hier IC een oplossing vindt. Smile
Het wordt ook zeker op prijs gesteld als je je afwezigheid van tevoren meldt.

17. Niemand kan zomaar verdwijnen - De spelleider
Voor de spelleiders: als je geen zin of tijd meer hebt geef dat dan aan bij de admin, dan kan er een nieuwe spelleider aangewezen worden. (Tijdelijk of definitief) eventueel ga je zelf al op zoek naar een opvolger. Natuurlijk kun je in overleg ook zoeken naar een andere oplossing, zolang je maar blijft praten is er altijd wel een mogelijkheid te vinden alles op orde te krijgen. Smile

18. Schrijfvorm
Schrijf in verleden tijd, hij/zij-perspectief en laat weten met welk karakter je schrijft. Noem de naam dus. Probeer schrijffouten zoveel mogelijk te vermijden. Verder als men iets zegt graag tussen deze " " aanhalingstekens, en gedachten schuin. Bij zinnen die gezegd worden ook eerst komma/punt voor de aanhalingstekens. Zoals:
"He, ga jij ook naar het feest?" vroeg Jantje, hoewel je voor mijn part mag wegblijven. (Andere vormen van aanhalingstekens mogen ook, als je maar consequent bent. Wel graag schuine tekst aanhouden voor directe gedachten.)

19. Postlengte
Hoewel we hier geen regel hebben voor een minimum aantal woorden in een post is het toch wel van belang dat je erop let dat je posts niet te kort zijn. Hoe korter je post, hoe minder een volgende speler heeft om op te reageren. Daarnaast, als mensen hun best doen een leuke, langere post neer te zetten, is het vrij vervelend te zien dat een volgende zich er met één regeltje tekst vanaf maakt.
Ook té lange posts zijn niet wenselijk. Natuurlijk, zo nu en dan mag je een creatieve uitspatting hebben, maar te vaak kan ertoe leiden dat men het niet meer leest(vanaf een computerscherm leest nu eenmaal niet altijd even prettig) en dan heb je het allemaal voor niets gedaan.
Als je post ergens tussen de 5 en 30 regels zit, zit je wel goed. Afhankelijk natuurlijk van de inhoud, je moet een volgende wel iets geven om op te reageren (een uitgesproken zin, een handeling). Mocht je moeite hebben om aan 5 regels te komen, als je bijvoorbeeld in eens situatie zit waar je weinig te doen hebt, dan kun je eraan denken je karakter wat herinneringen of gedachten te laten hebben. Zover dat bij je karakter past dan.
Mocht je moeite hebben binnen de 30 te blijven (hoewel dit maximum ook niet heel strikt is, denk er eerder bijvoorbeeld aan dat je post niet meer dan 1-2 a4 tjes in word moet beslaan) dan is het zaak om te kijken naar wat er in je post staat dat eventueel overbodig is. Misschien kun je een bepaalde herinnering later in het verhaal naar voren laten komen? Of wie weet kun je het in iets kortere bewoordingen neerzetten.
Ik wil hiermee niet zeggen dat kortere en langere posts per definitie verkeerd zijn, maar dat je ze beter als uitzondering kunt blijven beschouwen dan als regel.

20. Berperkingen?
Schaam je er niet voor als je bijvoorbeeld dyslexie hebt, laat het liever even weten voordat je aan een rpg meedoet. Zo weten anderen waarom je bepaalde fouten maakt en kunnen ze er rekening mee houden. Niet dat we hier zo moeilijk doen over schrijffouten, maar voor anderen leest het prettiger als er zo min mogelijk in een post staan. Mocht je hulp willen bij je schrijven, dan kun je altijd pb'en (klik daarvoor op het knopje P.M. hieronder).


Laatst aangepast door Emena op za sep 15, 2012 7:20 pm; in totaal 12 keer bewerkt
Terug naar boven Ga naar beneden
https://mythica.actieforum.com
Alina
Moderator
Alina


Rang : Centre of the Umbriverse
Aantal berichten : 2503
Registratiedatum : 04-03-11
Leeftijd : 34
Woonplaats : Halsteren

RPG Regels & Tips Empty
BerichtOnderwerp: Re: RPG Regels & Tips   RPG Regels & Tips Emptyzo maa 20, 2011 3:36 pm

TIP - Dat wat Alina even kwijt wil over personages in een RPG (heel handig voor beginners) :

Natuurlijk willen wij als spelleiders dat iedereen het meeste haalt uit zijn of haar personages. Dat wil zeggen dat het gezonde personages moeten zijn, maar ook dat we jullie zoveel mogelijk de vrijheid willen geven om te bepalen wie wat en hoe je personage is.
Tenzij in de regels expliciet wordt begrensd welke rassen je mag kiezen, mag je mengvormen, nieuwe rassen, of rassen met een afwijking verzinnen, al is een menselijk personage zonder magische krachten natuurlijk altijd het veiligst.

MAAR...

Wees erg voorzichtig in de wijzigingen die je wilt invoeren. Bedenk altijd hoe handig een ander ras dan het neutrale menselijke ras is, in hoeverre je personage in de RPG-samenleving kan integreren en hoeveel macht je een ander ras toedicht. En vooral: wat wil je met dit andere ras bereiken? Is het echt nodig?
Bedenk ook dat wanneer je met een ander ras dan het bekende menselijke komt, dat ras zowel voordelen, als nadelen moet hebben. Een halfvampier die alle gaven heeft van ene vampier, maar immuun is voor knoflook, kruisbeelden en zonlicht, is een character dat je direct om zeep dient te helpen. Zo een powerplaykarakter in de dop maakt het voor de andere spelers onmogelijk om ook iets te presteren of om jouw onoverwinnelijek halfvampier iets aan te doen. En we weten allemaal hoe leuk het is als je anderen eens flink kunt pesten Wink. Ik zal hier nog meer tips over plaatsen, want ik vind het belangrijk dat er duidelijke richtlijnen komen en iedereen op elkaar afgesteld zal raken binnen het forum.

HOEVER JE MAG GAAN MET KRACHTEN EN RASSEN

Dit wordt voornamelijk bepaald door de wereld waarin de RPG zich afspeelt. Als er in die wereld veel wezens wonen met "fenomenale kosmische krachten", mag jouw personage die vanzelfsprekend ook gebruiken. Als er meerdere wezens leven die onzichtbaar worden of kunnen vliegen, mag jij dat vanzelfsprekend ook. Als er honderden koninkrijken in die wereld zijn, wie zegt dan dat niet iedereen een personage met koninklijk bloed mag hebben?

Qua rassen geldt precies hetzelfde: ze moeten niet al te veel opvallen of zich kunnen vermommen, óf ze moeten vaker voorkomen in die wereld. Het liefst zien wij dat je een ras kiest dat samengaat met andere rassen als mensen, omdat de communicatie tussen de personage's dan het best verloopt. Als je personage zo anders is dat hij buiten de groep blijft hangen, krijgen we ellenlange monoloogposts die niets toevoegen aan de verhaallijn en zo niet leuk zijn om te lezen. Je kunt natuurlijk wel een randfiguur worden. Een mens met groen haar, een vampier die verslaafd is aan knoflook, een weerwolf die zilveren oorbellen draagt al is ze er allergisch voor... Zolang de balans tussen voordelen en nadelen van het ras bewaard blijft, is alles mogelijk. Ieder ras heeft zijn kwetsbare plekken en die moeten het liefst voor alle personages op de een of andere manier te bereiken zijn. Dus niet: "Dagorlan Greenblood kan niet op tegen wapens die gesmeed worden uit het zeer zeldzame meteorietenerts", maar liever: "Dagorlan Greenblood was te verwonden met goud".
Natuurlijk kan de meteorietenerts wel, maar alleen als iedereen toegang heeft tot meteorietenerst, dus als iedereen in principe met de nodige moeite naar de meteoriet zou kunnen reizen Wink
Onthoud dat het niet onze bedoeling is jullie personages zwak en kwetsbaar te maken, maar om ze levensvatbaar en geloofwaardig te maken.Je moet alleen ten allen tijde op een geloofwaardige manier kunnen verklaren waarom jouw personage op juist díe manier afwijkt van de normaal, dan is er geen wolkje aan de lucht.

Voorbeeld van een "verklaring": Wanneer je, zoals in de Terra Infernalis RPG, in een wereld terechtkomt waar Engelen en Demonen normaal zijn, mag je bijvoorbeeld best een vuurballen gooiende eerste generatie demon aanmaken die er aantrekkelijk uitziet, ondanks het feit dat Demonen onaantrekkelijk en eng horen te zijn.
Hoe komt het dan dat hij aantrekkelijk mag zijn, hoewel de normaal voor demonen ligt op angstaanjagend en lelijk?
Lees goed de regels, doe een beetje research, en je kunt een achtergrond voor je vuurballen gooiende demonenhunk verzinnen die het personage geloofwaardig maakt. Omdat hij eerstegeneratie demon is, is hij nog nauw verwant aan de Engelen. Engelen zijn een ras van schoonheid, omdat ze de mensen ten goede willen beïnvloeden en het contact willen vergemakkelijken. Ze zien er mooi uit, omdat mensen liever naar een knappe boodschapper luisteren dan naar een lelijk monster. Ze stellen liever gerust dan ze angst aanjagen. Met dit gegeven weet je dus dat alle engelen mooi zijn, standaard. Mooier dan mensen ook waarschijnlijk, omdat ze perfect geschapen zijn. Gevallen Engelen evolueren langzaam in Demonen. Dit is een evolutionair voordeel, omdat demonen natuurlijke wapens hebben om hun doel te bereiken. Schubben, scherpe klauwen en een verschroeiende adem kunnen een gevolg zijn van hun leefomgeving, of kunnen hen helpen te jagen op aarde. Omdat het proces gelijdelijk gaat met de generaties, zal een eerste generatie demonen dus nog erg op Engelen lijken, al hebben de goede krachten zich al ten slechte gekeerd, en zijn misschien de eerste aanpassingen aan de hete hel zichtbaar. Probleem opgelost: Dáárom is hij een demon die mag afwijken. Een goed verhaal maakt veel ongewone eigenschappen goed.

GELOOFWAARDIGHEID

Dit is de sleutel tot een goed personage. Alles kan, zeker in een fantasy-RPG, zolang je er maar een reden voor hebt en met goede argumenten komt wanneer je iets te ver afwijkt van de neutrale maatstaaf. Iedereen kan wel een magiër zijn, en een prinses, die heel goed kan vechten, ook nog kan vliegen, en nog nooit een gevecht heeft verloren, weeskind is, over oneindig veel geld beschikt en hele legers in één klap wegvaagd en er slechts even voor gaapt...maar zo wordt een verhaal voor niemand meer leuk.

Een gezond personage is niet helemaal superduper goed of enorm evil. Zelfs de meest verdorven demon moet een goed kantje hebben. En dat mag van alles zijn. Hij kan zijn meester onvoorwaardelijk trouw zijn en al zijn opdrachten strict uitvoeren, of misschien raakt hij helemaal in vervoering van mooie muziek. Desnoods kweekt hij bonsaiboompjes om een beetje zen te worden, zo af en toe.
Ook voor de goede kant: Iedereen is wel eens een keertje egoïstisch, bang, kwaad of lui. Het zijn emoties die maken dat je je goed in kunt leven in een personage, en die het ook veel leuker maken om hem of haar te beschrijven. Een volledig goed, altijd enthousiast personage kan alleen als dat ook zijn slechte kant is: zo goed van vertrouwen en naief dat hij of zij eigenlijk alles braaf doet, zonder na te denken over de gevolgen ervan. Hij of zij vertrouwt zelfs de slechteriken blindelings, omdat hij immers geen wantrouwen kent (slechte eigenschap).

MARY-SUE TEST: TEST HOE GEZOND JE PERSONAGE IS

Tot slot, om jullie enige houvast te geven, wil ik jullie wijzen op de Mary-Sue test.
Een Mary-Sue is een term voor een personage dat over the top is. Het kan alles, weet alles, is de beste in alles, wint alles en is in bijna alles een uitzondering. Ook houdt het Mary-Sue zijn in dat een personage veel te cliché is.
De Mary-Sue Litmus-test, waarvan ik de link hieronder zal posten, is vrij betrouwbaar. Hoe lager je scoort, hoe beter. Natuurlijk zitten we hier op een fantasy-forum, dus van de uiteindelijke score mag je zo'n vijf punten aftrekken om dit te compenseren. Wanneer je in de hoogste categorie valt met je personage is het niet ene reden om in paniek te raken, maar wel een teken aan de wand dat het met wat minder ook wel kan. Pik in dat geval een paar aandachtspunten eruit die je in de test hebt aangevinkt, en probeer die weg te halen bij je personage. Het is even werk om de test te maken, maar dan heb je ook wat. Je leert er gelijk een hoop bij over wat gezien wordt als verwennerij en overdrijving in het opzetten van een personage en diens verhaallijn.

http://www.springhole.net/quizzes/marysue.htm


Veel succes!

Alina
Terug naar boven Ga naar beneden
 
RPG Regels & Tips
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Mythica :: RPG's :: RPG Algemeen :: RPG Informatie-
Ga naar: