Mythica
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

Mythica

Voor al je mythes en verhalen...:)
 
PortalPortal  IndexIndex  ZoekenZoeken  RegistrerenRegistreren  InloggenInloggen  

 

 Forumhandleiding

Ga naar beneden 
AuteurBericht
Emena
Admin
Emena

Rang : Theeverslaafde kwetterelf
Aantal berichten : 2116
Registratiedatum : 04-03-11
Leeftijd : 28
Woonplaats : Roosendaal

Forumhandleiding Empty
BerichtOnderwerp: Forumhandleiding   Forumhandleiding Emptyvr jun 15, 2012 12:10 am

Help! Ik ben nieuw hier! Wat nu?

Zit je door het wereldwijde web te surfen en ineens…Bats, was je hier. Gezellig. :)Maar waar is hier? Voor we jouw vragen beantwoorden, willen wij graag dat je eerst onze vragen beantwoord.

Houd je ervan ja fantasie te gebruiken? Ja/nee.
Houd je van lezen/schrijven? Ja/nee.
Houd je van gezelligheid? Ja/nee.


Mocht je alle vragen met nee beantwoord hebben, dan is dit misschien niet het juiste forum voor je… Je bent alsnog welkom, maar ik vrees dat je beter verder kunt gaan surfen. Razz (En als je toch lid wordt, maken we je wel enthousiast…)
Mocht je twijfelen: is dit niet een prima kans om het uit te vinden? Met schrijven kunnen we je altijd helpen, voor gezelligheid is er altijd tijd en ik weet zeker dat hoe meer je je fantasie gebruikt, hoe leuker het gaat worden.
Indien je alle vragen met ja hebt beantwoordt, dan zit je zeker op de juiste plek. Smile Ik raad je aan dan zo snel mogelijk verder te kijken op de rest van het forum…

Ervan uitgaande dat diegene die nu nog lezen geïnteresseerd zijn zal ik eens uit de doeken doen op wat voor forum je precies beland bent en waar je wat kan vinden.

Om te beginnen zul je zien dat het forum is opgedeeld is in verschillende delen, veel daarvan is wel te zien als gast, maar niet te lezen. Ik raad je dan ook sterk aan zo snel mogelijk lid te worden, via deze pagina. Vergeet ook niet je account te activeren met de mail die je toegestuurd krijgt.

Klaar? Ingelogd?Dan gaan we verder.

Het forum bestaat dus uit drie delen (met elk weer bepaalde onderdelen, maar dat komt later.)

Algemeen

Het eerste deel is het algemene. Dit is er voor de algemene zaken, zaken die het geheel van het forum aangaan. Onder andere ook belangrijke dingen als de Regels en de Mededelingen. De eerste spreken voor zich neem ik aan, het is de bedoeling dat je je hieraan houdt, wil je gebruik blijven maken van het forum. Daar het forum echter constant in beweging is, zijn de regels dat ook. Mocht er een verandering komen dan zul je daarvan altijd op de hoogte gesteld worden via de mededelingen. Hier komen ook andere zaken te staan waarvan de admin je op de hoogte wil stellen. Wil je zelf iets over het forum melden, dan kan dat altijd hier.

Ik neem echter aan dat het laatste nog niet van toepassing is. Veel leuker is het misschien om jezelf in het voorsteltopic voor te stellen. Zo zien wij wie de nieuwe leden zijn en kunnen we je gelijk een warm welkom bieden. Ook leuk voor jezelf dus. Je hoeft heus niet gelijk alles over jezelf te vertellen, een kort bericht of hoe je op het forum gekomen bent en hoeveel je al met rpg's gedaan hebt kan voldoende zijn. Wat je verder vertelt is volkomen aan jou om te beslissen. Hoe meer we weten hoe leuker, maar houd er wel rekening mee dat dit een website is en je dus niet teveel moet gaan vertellen. Smile Mocht je nog niet zo bekend zijn met fora en hoe dingen er werken: je kunt zelf een nieuw topic openen door op de paarse knop "New" bovenaan te klikken en dan de verschijnende velden in te vullen. Vooral de titel en het bericht zelf zijn van belang, de rest hoef je niet naar te kijken. Klik, als je klaar bent met schrijven, op verzenden onder het bericht en tadaa, daar staat het. Smile Mocht je een foutje gemaakt hebben: geen nood. Je kunt je bericht altijd aanpassen door rechtsbovenin het bericht op de knop "Edit" te klikken.
Om een reactie te plaatsen op andermans bericht kun je bovenaan in het topic op de knop "Reply" klikken, dan krijg je net zo'n scherm als bij het openen van een topic, alleen wat minder uitgebreid. Een andere mogelijkheid is door onderaan het topic het lege tekstvak te gebruiken. Uiteindelijk komt je bericht met welke van de twee je ook gebruikt op dezelfde plaats terecht, enkel bij de tweede optie heb je minder een minder uitgebreid paneel om in te werken.

Wat verder nog van belang is in het algemene deel is het afwezigheidstopic. Als je verwacht een paar dagen niet online te kunnen zijn, is het prettig om hier even een berichtje achter te laten. Vooral als je met anderen aan een rpg bezig bent, dan kunnen ze er rekening mee houden dat je even de kans niet hebt te posten. Natuurlijk hoef je er niet van dag tot dag te vermelden wanneer je er wel of niet bent, maar als je denkt meer dan een week weg te zijn, is het fijn als je een berichtje achterlaat. Ook dit kun je doen door een new topic te openen(zoals je al raadt: met die paarse knop "New" bovenaan") en zo het te plaatsen. Je hoeft overigens ook niet te zeggen wat je exact gaat doen, of waar, enkel dat je er even niet bent en graag de verwachtte periode aangeven. Mocht je wat langer wegblijven dan verwacht, dan is dat heus geen probleem. Wink

De RPG's

Het volgende deel is toch wel het leukere deel van het forum. Althans, ik hoop dat jullie het met me eens zijn, daar dit hetgeen is waar heel het forum om draait. De RPG's. RPG's zijn, kortgezegd, verhalen die je met elkaar speelt(in dit geval schrijft) door een karakter te verzinnen, binnen de grenzen van de gegeven wereld, en vanuit dat karakter de gebeurtenissen te beschrijven die hij of zij meemaakt.

Ook hier begint het met een algemeen gedeelte. Hier vind je onder andere de RPG Informatie. Vooral voor beginnende spelers of zij die nieuw zijn bij deze variant is dit stukje van belang. Wat namelijk heel handig is, is het topic over de Spelvorm en daarnaast het topics met de RPG Regels en Tips. Mocht je na deze twee topics gelezen te hebben nog vragen hebben, je kunt ze altijd stellen door een P(ersoonlijk)B(ericht) te sturen, of door een topic te beginnen in de Helpdesk. Mocht je gelijk zin hebben gekregen te beginnen in het RPG Overzicht vind je een korte beschrijving van alle lopende RPG's, zodat je kan zien of het verhaal bij je past, en er staat of het nog mogelijk is eraan mee te gaan doen. Het is namelijk wel zo dat Open RPG's in het begin open staan voor iedereen om eraan mee te doen, maar op een gegeven moment kan het verhaal zo ver gevorderd te zijn dat het lastig gaat zijn een nieuwe speler een plek te geven binnen het verhaal. Overleg met de spelleider is in de meeste gevallen wel mogelijk.

Mocht je niet gelijk in het diepe willen springen, dan hebben we altijd nog een tweetal Inloop RPG's. Het eerste hiervan is De Herberg, een simpele rpg om kennis te maken met elkaar, elkaars schrijven en het fenomeen van samen te schrijven. De setting is die van een heel simpele herberg waar men gesprekken met elkaar aan kan knopen, (in character) ruzies kunnen ontstaan of wat je je maar kan bedenken dat er zich in een herberg af kan spelen.
De tweede gaat al een stap verder. In Mythica bevind je je niet in een herberg, maar in een hele wereld. Een wereld die zich vormt naar wat de schrijvers erover schrijven. Het kan zijn dat er zich een heel avontuur afspeelt, het kan ook zijn dat die wereld gewoon een alternatieve gespreksruimte is, dat hangt helemaal af van wat je er zelf van maakt. En mocht er een avontuur gaande zijn, zelfs dan kun je nog op elk moment inspringen.
Deze twee RPG's zijn namelijk bedoeld om vrij in te kunnen lopen(voor de nieuwelingen, maar ook de meer ervaren spelers), wat van belang is zal je dan ook snel genoeg in het verhaal duidelijk worden. Lees van tevoren wel eerst goed de informatie door die bij beiden RPG's staat en post een karakterbeschrijving voor je met je personage gaat posten. Bij de RPG's staat vermeld hoe. Smile

Als je denkt dat je je het spel genoeg onder de knie hebt (maak je geen zorgen, we stellen geen hoge eisen) kun je gaan kijken welke verhalen je aanspreken bij de Open RPG's en waar je je nog bij aan kunt sluiten, zoals te vinden is in het RPG Overzicht. De Privé RPG's zijn helaas niet toegankelijk. Je kunt ze wel lezen, maar je kunt er niet in meeschrijven (tenzij je daarvoor uitgenodigd wordt). Deze RPG's zijn immers opgezet door leden welke vooraf met elkaar besloten een verhaal te willen schrijven.

Maar niet getreurd als je niet direct iets vind. Er staan namelijk geregeld nieuwe ideeën bij de RPG Ideeën & Spelerswerving. En als er niets staat, maar je hebt zelf een idee, dan mag je er altijd een topic openen. Je hoeft niet per se een bepaalde tijd lid te zijn om zelf een RPG te mogen starten, de enige vereisten zijn een goede dosis fantasie en enige kennis over hoe het RPG-systeem werkt. Als je wel ideeën hebt, maar geen zin/tijd/moed de RPG zelf te leiden, dan kun je altijd nog je idee plaatsen met de oproep erbij voor een spelleider.

Off Topic

Omdat je nu eenmaal samen schrijft en niet iedereen altijd tegelijk online is, of evenveel tijd heeft, kan het zijn dat je wel eens even moeten wachten op een (reactie)post. Om dat probleem op te lossen hebben we een Off Topic gedeelte en een Chatbox.
Die laatste is om gezellig met elkaar te chatten, kwestie van rechtsboven het linkje "Inloggen" aan te klikken en dan maakt hij automatisch verbinding, als je ingelogd bent op het forum zelf dan. Soms kan het zijn dat er velen in de chatbox zitten, soms niemand. In dat laatste geval kan het helpen door gewoon stug in de chatbox ingelogd te blijven en af en toe een kijkje te nemen of er al iemand is. Meestal komt er dan wel iemand. Of er moet verder niemand op het forum zijn dan.
Je mag hier, net zoals in de Babbelbox praten over van alles en nog wat, het verschil is dat je in de chatbox meestal direct reactie krijgt en in de babbelbox kan het even duren.

Mocht de chatbox niet voldoende zijn, dan hebben we altijd nog de Spelletjes, wees vrij om er een of meerdere bij te plaatsen mocht je wat missen, en het Fotoboard, waar je kunt laten zien wie je bent.
Voor de creatievelingen onder ons hebben we de Crea-hoek, waar je zelfgemaakte plaatjes, gedichten en korte en langere verhalen kunt plaatsen. Daarnaast kun je er reacties plaatsen op wat anderen hebben geplaatst, of zelf reacties krijgen.

Voor mensen die zo gek op fantasy zijn dat ze ook naar Fairs en dergelijk gaan hebben we ook een plek ingericht om daarover te praten en te plannen. En eens in de zoveel tijd is er wel iemand zo gek een Meeting te willen organiseren via hier. Soms is het nu eenmaal leuk je tegenspelers in het echt te ontmoeten.

En mocht je dit forum nu wel leuk vinden en de leden ook, maar toch het idee hebben: ik ken nog een hele leuke site, dan hebben we daar het hele mooie hoekje Promotie voor ingericht.

Nog vragen? Klik op het knopje P.M. hieronder om me een PB te sturen en stel ze. Smile

Redelijk af, ivm herorganisatie bepaalde forumdelen, nog missende linkjes.

Met dank aan Regina & SinRaven
Terug naar boven Ga naar beneden
https://mythica.actieforum.com
 
Forumhandleiding
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Mythica :: Algemeen :: Belangrijk :: Handleiding-
Ga naar: